Regisztrálj itt!

Igazán méltó ikonikus helyszínen

Igazán méltó ikonikus helyszínen kerül megrendezésre az idei Hadikultúra Fesztivál, melynek mottóját az alábbi gondolat adta:

„Különleges év a 2023-as, mert idén 175 éves a legszebb és legnagyobb nemzeti kincsünk, a honvédség” idézet a honvédelmi miniszter Ludovikán tartott márciusi beszédéből

A terület, a Harmadik Katonai Felmérés (1869–1887) térképén már a „Baracken Lager" (Barakk Tábor) néven szerepelt, elnevezése 1926-ban pedig véglegesen az Örkénytábor nevet kapta.
Azonban akárhogy is nevezték, földrajzi adottságai és könnyű megközelíthetősége miatt pár évtized alatt országos hírű katonai gyakorlótérré vált.

Az első világháború idején, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia 450 ezer fős hadserege 4-5 millió főre duzzadt, a tüzérség és a tartalékos gyalogság gyors kiképzése is Örkénytáborban zajlott.

Itt kapott helyet a világhírű Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskola is, melynek az akkori három huszárezred és a fogatolt tüzérség kiképzése is feladata volt.
A néhai intézmény egykori lovaspóló pályáján kerül megrendezésre a Honvédelmi Minisztérium engedélyével az idei rendezvényünk a VIII. Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál is. ( a Honvéd utca végén jobbra )
Örkénytáborban a második világháború idején új fegyverek bevetésével is rendre történtek kísérletek, ott próbálták ki például a Toldi harckocsikat, de a tábor propagandafilmek, háborús filmhíradók forgatási helyszíne is volt.
Az 1980-as években gyakran több mint négyszáz sorállományú katona is szolgált Táborfalván, amely mára sem veszített a jelentőségéből, hiszen napjainkban továbbra is működik a Magyar Honvédség több egysége is a Táborfalvához tartozó Örkénytábor területén.
forrás: Galambos Sándor

VÉDNÖKI TÁBLA / Felkérés alatt /

Szalay-Bobrovniczky Kristóf - honvédelmi miniszter

Lezsák Sándor - a Magyar Országgyűlés alelnöke

dr. Böröndi Gábor László - vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke

Baráth István - hszj vezérőrnagy az MH TTP volt parancsnoka

Dr. Töll László - ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Durgó Tamás - alezredes az MH KIK NYP parancsnoka

Kiss Zoltán - alezredes, MH ARB parancsnok

Serfőző László - őrnagy, laktanya parancsnok ( MH 7576 )

Nagy Andrásné - Táborfalva Nagyközség polgármestere

Pintér Csaba - a Pintér Művek tulajdonosa

Németh László - a Bank Biztonság Bizalom zRt. egyik tulajdonosa

Tiszteletbeli örökös posztumusz védnökeink:

† Sáry László - hagyományőrző, military jármű gyűjtő

† vitéz Szentiványi János - rehabilitált II. vh-s repülő alezredes

† vitéz Frankó Endre - rehabilitált II. vh-s repülő főhadnagy