Regisztrálj itt!

Köszöntő, Beharangozó 2023.

Köszöntjük a Fesztivál hivatalos oldalán!
Engedjék meg, hogy ismét figyelmükbe ajánljuk nem mindennapi szórakoztató, minden korosztály igényeit kielégítő hadi hagyományőrző military és szabadidősport rendezvényünket.

 


Ébresztő! Fel vigyázz!

Katonaromantika és élő történelem újra 2 teljes napon át

VIII. Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál
Az ország közepén Táborfalván 2023. szeptember 16-17.

2023-ban a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója tiszteletére a HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület szeptember 16-17. között egy igazán autentikus, ikonikus új helyszínen Táborfalván ( Örkénytábor ) a volt Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskola Honvéd utca végén található lovaspóló pályáján, egy közel 10 hektáros területen immár 8. alkalommal rendezi meg szokásos, látványos hagyományőrző katonai parádéját, a Dél-Angliai „War and Peace Show" mintájára.

A 2 napos rendezvény látogatói részére az idei military fesztivál számos újítással készül. A kilátogatók nem csak a különböző történelmi korok ide-oda masírozó katonáit fogják majd látni, hanem több előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt interaktív csatajelenet részesei is lehetnek a nomád hadviseléstől a II. világháborúig. Az újra gondolt járműmentes övezetben elhelyezett vendéglátás pedig remélhetőleg a páratlan hadi élményeken, és hadijármű csodákon felül, kellemes gasztronómiai kikapcsolódásban is részesíti majd a vendégeket.

Közel száz 20. századi felújított katonai jármű érkezik majd meg az ország különböző részéből. Tankok, tüzérségi járművek, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, eü. sürgősségi, híradós és haszongépjárművek, amelyek között akadnak majd igazán páratlan kuriózumok is.

A kereskedelmi standok, sátrak telis-tele lesznek majd mindenféle militária kincsekkel, beleértve katonai régiségeket, járműalkatrészeket, könyveket, emléktárgyakat, viseleteket és egyenruhákat a vállaptól az ételes csanakig!

A „csata helyszín" mellett az alakuló tér körüli árnyas fák között kapnak helyet az idén az élő történelmet bemutató egyesületi és egyéni csoportok, diorámák, hagyományőrzők akik 1000 év hadi történetéből nyújtanak ízelítőt. Bemutatják milyen volt az élet távol a laktanyákban, front vonalakon és a csatatereken. Helyet kapnak ezen a területen továbbá a hátországok civil járművei és egyéb békebeli tevékenységek is, még közelebb hozva a közönséghez az akkori történelmet.
Az RC modellezők az ország különböző tájairól érkeznek és ismét felvonultatják felső kategóriás modelljeiket, no és persze a már tőlük megszokott profizmussal látványos bemutatókon keresztül osztják meg velünk tudásukat és tapasztalataikat, szórakoztatva ezzel a fesztivál apraját nagyját. Akik pedig kedvelik a valódi repülőgépeket , azoknak is szolgál majd meglepetéssel a rendezvény, hiszen nem marad majd el 1-1 gépmadár feltűnése sem a Parádé égboltján, valamint 2023-ban újra kialakításra kerül az úgynevezett „air zona" is, ahol minden a katonai repülés körül forog majd.

A külön erre az eseményre felépülő airsoft bázis élethű fegyverekkel, lőtérrel várja majd a kilátogatókat. Újdonság a vendéglátásban: Állandó fedett gasztro sátor és étterem panorámás kilátással a parádéra, de nem utolsó sorban több kisebb bár bőséges választékban hideg frissítőkkel, teával / kávéval a nap folyamán, felüdülést nyújtva azok számára, akik egy kis szünetet szeretnének tartani a nagy izgalmak közepette!

Természetesen az idén sem lesz hiány a katona élet érdekes előadásaiból, bemutatóiból
( pl. az Örkénytábor kialakulásáról, pillanatképek a néhai tábor életéből, korabeli tudósításokból. ) Akik pedig úgy döntenek, hogy az estét is velünk töltik, azokat nomád sátorváros és esti RETRÓ club zene várja a vendéglátók gasztro-sátrában, a tábortűz mellett pedig a rég elfeledett közös katonanótázásé lesz a főszerep szájharmónika, tangóharmonika kísérettel és a dalszövegek kivetítésével. A látogatók és a kiállítók online naprakész információkhoz juthatnak majd az élő „livestream" segítségével. Keressék a fesztivál idején web oldalunkon. Az utazás nem is lehetne egyszerűbb az ország közepén megrendezésre kerülő VIII. Hadikultúra Fesztiválra , hiszen az ikonikus Táborfalvi helyszín a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasúti szárnyvonal közepén helyezkedik el.
A szomszédos városokból 15-20 perces kényelmes autóúttal érhető el a rendezvény helyszíne, ahol tágas ingyenes parkolási lehetőség biztosított a gépkocsival érkezők számára.
--------------
A tengeren túlon és Nyugat-Európában évtizedek óta rendeznek fesztiválunkhoz hasonló nagysikerű rendezvényeket, ahol mára már kialakult egy sajátos „military hipster" életérzés is. ( pl. a dél-angliai War and Peace Show ) A sikeres példákat követve, a témát kedvelő népes tábor segítségével immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a térség legnagyobb szabadidős military, sport témájú országos rendezvénye, tematikus fesztiválja. A csatajelenetek, diorámák, military szabadidősport bemutatók, és a gyermekeknek szóló vidám játékok 2 napon keresztül kápráztatják majd el a VIII. Hadikultúra és Military Fesztiválra kilátogatókat, fűszerezve azt színvonalas military show és interaktív katona programokkal. Mindezeknek megfelelően a parádé keretjátéka sem más, mint egy vidám, csibész hétvégi „laktanyai lét" melyhez a hivatalos szlogen is stílszerű: Sorozd be magad 2 napra Te is „katonának"!
A folyamatosan frissülő web oldalunkra látogatva és ott a korábbi évek fotógalériáit böngészve, betekintést nyerhetnek e nem mindennapi tematikus fesztivál hangulatába.

 

VÉDNÖKI TÁBLA / Felkérés alatt /

Szalay-Bobrovniczky Kristóf - honvédelmi miniszter

Lezsák Sándor - a Magyar Országgyűlés alelnöke

dr. Böröndi Gábor László - vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke

Baráth István - hszj vezérőrnagy az MH TTP volt parancsnoka

Dr. Töll László - ezredes a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka

Durgó Tamás - alezredes az MH KIK NYP parancsnoka

Kiss Zoltán - alezredes, MH ARB parancsnok

Serfőző László - őrnagy, laktanya parancsnok ( MH 7576 )

Nagy Andrásné - Táborfalva Nagyközség polgármestere

Pintér Csaba - a Pintér Művek tulajdonosa

Németh László - a Bank Biztonság Bizalom zRt. egyik tulajdonosa

Tiszteletbeli örökös posztumusz védnökeink:

† Sáry László - hagyományőrző, military jármű gyűjtő

† vitéz Szentiványi János - rehabilitált II. vh-s repülő alezredes

† vitéz Frankó Endre - rehabilitált II. vh-s repülő főhadnagy